Despre biblie

My Great Web page                                                                                              
Desi Biblia este scrisa de oameni pentru oameni, folosind un limbaj propriu naturii umane, originea ei este divina. Pentru a ne convinge delucrul acesta, Dumnezeu ne-a lasat o multime de dovezi cu privire la originea divina a acestei carti:

1) Afirmatiile autorilor ei
a) Biblia este plina de expresii ca: “Asa vorbeste Domnul”, sau “Cuvantul Domnului mi-a vorbit”. In Vechiul Testament exista aproximativ 3800 de astfel de expresii care arata ca la originea soliilor nu se
afla un om sau altul, ci Insusi Dumnezeu.
b) Foarte adesea, o carte a Bibliei recunoaste autoritatea alteia. De exemplu, in momentul investirii in functia de conducator al poporului Israel, Dumnezeu i se descopera lui Iosua si, printre alte indemnuri si incurajari, ii spune:” Intareste-te numai si imbarbateaza-te, lucrand cu credinciosie dupa toata legea pe care ti-a dat-o robul Meu Moise…” ( Iosua 1, 6 ). Spunand acestea, Dumnezeu intareste autoritatea Torei.
De asemenea, in rugaciunea profetului Daniel din capitolul 9 al cartii sale, e amintita cartea profetului Ieremia pe care Daniel o studia cu ardoare pentru a afla timpul profetizat cu privire la incheierea robiei (Daniel 9, 1-2 ).
Autorii Evangheliilor citeza adesea din scrierile Vechiului Testament, intarind astfel autoritatea acestora, lucru pe care il face Insusi Mantuitorul cand face trimiteri la Scripturile existente.
c) Cea mai mare ofensa ce poate fi adusa unui scriitor este aceea de a i se spune ca nu este original. Scriitorii Bibliei tocmai acest lucru il recunosc: ei nu sunt originali, ci doar transmitatori ai mesajelor lui Dumnezeu.
De aceea, multumim fara incetare lui Dumnezeu ca, atunci cand ati primit Cuvantul lui Dumnezeu auzit de la noi, l-ati primit nu ca pe cuvantul oamenilor, ci , asa cum si este in adevar, ca pe Cuvantul lui Dumnezeu care lucreaza si in voi care credeti.” ( 1 Tesaloniceni 2, 13 )


2 ) Marturia lui Iisus Christos

Insusi Mantuitorul a citit scrierile Vechiului Testament. Aflat in sinagoga din Nazaret, Iisus “S-a sculat sa citeasca si I s-a dat cartea proorocului Isaia…” ( Luca 4, 16-17 ). Daca Insusi Fiul lui Dumnezeu citeaza din cartea lui Isaia, inseamna ca aceasta carte are autoritate divina si contine un mesaj important pentru noi.
De asemenea, Iisus a citat din scrierile Vechiului Testament:  Geneza ( Matei 19, 3-5 ),  Psalmi ( Matei 22, 42-45 ), cartea lui Iona ( Matei 12, 38-41 ) etc. El a recomandat scrierile sfinte oamenilor: “Cercetati Scripturile pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica, dar tocmai ele marturisesc despre Mine.” ( Ioan 5, 39 )


3 ) Unitatea Bibliei

Daca Biblia nu ar fi fost unitara si ar fi intrat in contradictie cu ea insasi, ea nu ar fi rezistat atacurilor scepticismului.
Biblia are 39 de autori diferiti, cu ocupatii diferite, vorbind limbi diferite, locuind in zone geografice diferite, traind in secole si culturi diferite, fara sa aiba ( multi dintre ei ) posibilitatea sa se cunoasca intre ei. Cu toate acestea, opera lor este unitara, avand ca tema principala descoperirea Planului de Mantuire. O astfel de unitate intr-o diversitate atat de complexa nu poate fi produsul intelepciunii omenesti. Aici avem dovada vie a interventiei lui Dumnezeu.


4 ) Implinirea profetiilor biblice
Cu toata experienta acumulata in milenii de istorie, in ciuda celor mai noi tehnologii si a statisticilorsi previziunilor specialistilor in diferite domenii, oamenii nu pot sti ce va aduce ziua de maine. Ei pot doar presupune, pot lansa ipoteze, opinii…
Biblia insa nu da gres la acest capitol. Cu sute de ani inainte de implinirea unor evenimente, ea vorbeste despre acele evenimente, uneori cu lux de amanunte. Caderea unor orase antice ca Tir si Ninive , sau a unor imperii ca Babilon, Medo-Persia, Grecia si Roma, a fost profetizata pe paginile Scripturilor intr-un moment in care nu exista niciun indiciu al prabusirii lor. Doar inspiratia divina a Bibliei poate explica existenta unui numar asa de mare de profetii care s-au implinit cu exactitate.
 Eu am vestit de la inceput ce are sa se intample si cu mult inainte ce nu este inca implinit. Eu zic: “Hotararile Mele vor ramanea in picioare si Imi voi aduce la indeplinire toata voia Mea.”( Isaia 46, 10 )


5 ) Puterea transformatoare a Bibliei

Biblia se deosebeste de orice alta lucrare prin puterea ei de a transforma  caracterul si de a schimba  destinul oamenilor.  Nicio lucrare antica sau contemporana nu poate pretinde aceleasi rezultate in domeniul moral. Puterea de a transforma caractere nu sta in latura umana a Bibliei, ci in prezenta elementului divin.
Fiindca ati fost nascuti din nou nu dintr-o samanta care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvantul lui Dumnezeu care este viu si care ramane in veac.” (1 Petru 1, 23 )
Autoritatea si suficienta Bibliei
Principiul protestant conform caruia Biblia este singura sursa infailibila si autoritara a revelatiei divine este principiul dupa care se ghideaza si Biserica Adventista. Noi credem ca la baza oricarei invataturi si practici crestine trebuie sa se afle un “Asa zice Domnul”.
Acest principiu este rezumat in expresia latina “Sola Scriptura”, folosita pentru prima data de reformatorul elvetian Ulrich Zwingli ( 1484-1531 ) in enuntarea celor 67 de teze din anul 1523.
In disputa sa cu Satana, Mantuitorul ne-a demonstrat ca Biblia este singura autoritate dupa care trebuie sa ne orientam in viata de credinta. “Sta scris” a fost arma Sa de neinvins in teribila confruntare din pustia ispitirii cu Diavolul si armata sa de demoni (Matei 4, 4. 7.10.
Apostolul Pavel intareste autoritatea si sufienta Scripturilor atunci cand ii scrie mai tanarului sau colaborator Timotei: “ Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare bun.” ( 2 Timotei 3, 16-17 )
Suficienta Scripturilor este intarita si de interdictia de a adauga sau de a omite ceva din totalitatea revelatiei lui Dumnezeu :
Sa n-adaugati nimic la cele ce va poruncesc eu si sa nu scadeti nimic din ele, ci sa paziti poruncile Domnului, Dumnezeului vostru, asa cum vi le dau eu.” ( Deuteronom, 4, 2 )
“ Orice Cuvant al lui Dumnezeu este incercat. El este un scut pentru cei ce se incred in el. Nu adauga nimic la cuvintele Lui, ca sa nu te pedepseasca si sa fii gasit mincinos.” ( Proverbe 30, 5-6 )
“ Marturisesc oricui aude cuvintele proorociei din cartea aceasta ca, daca va adauga cineva ceva la ele, Dumnezeu ii va adauga urgiile scrise in cartea aceasta. Si daca va scoate cineva ceva din cuvintele cartii acestei proorocii, ii va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vietii si din cetatea sfanta, scrise in cartea aceasta.” ( Apocalipsa 22, 18-19 )
Asadar, trei avertismente, plasate la inceputul, in mijlocul si la sfarsitul Bibliei, ne conduc spre o singura concluzie: Biblia este de origine divina, are autoritate divina si este atotsuficienta in privinta mantuirii.



                                                                                                                                                                              





   

  

  

     

                                                  










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu