Decalogul in Vechiul si N.Testament

My Great Web page                                                                               

                                             Vechiul Testament
                                                     
CELE 10 PORUNCI
1.Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pamântul Egiptului şi din casa robiei. Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine!
2.Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ! Să nu te închini lor, nici să le slujeşti, că Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinţilor ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea şi al patrulea neam, şi Mă milostivesc până la al miilea neam către cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele.
3.Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert, că nu va lăsa Domnul nepedepsit pe cel ce ia în deşert numele Lui.
4.Adu-ţi aminte de ziua odihnei, ca să o sfinţeşti. Lucrează şase zile şi-ţi fă în acelea toate treburile tale, iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine, Că în şase zile a făcut Domnul cerul şi pământul, marea şi toate cele ce sunt într-însele, iar în ziua a şaptea S-a odihnit. De aceea a binecuvântat Domnul ziua a şaptea şi a sfinţit-o.
5.Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi fie bine şi să trăieşti ani mulţi pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ţi-l va da ţie.
6.Să nu ucizi!
7.Să nu fii desfrânat!
8.Să nu furi!
9.Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău!
10.
Să nu doreşti casa aproapelui tău; să nu doreşti femeia aproapelui tău, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui şi nici unul din dobitoacele lui şi nimic din câte are aproapele tău!

                       Cele zece porunci(Video creat de George).















         
       
                                  Noul Testament

1. Domnului, Dumnezeului tău să te închini şi numai Lui să-I slujeşti. Matei 4:10. 1.   “Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine.” Exodul 20:3.

2. Copilaşilor, păziţi-vă de idoli.” 1 Ioan 5:21. Astfel dar, fiindcă suntem de neam din Dumnezeu, nu trebuie să credem că Dumnezeirea este asemenea aurului sau argintului sau pietrei cioplite cu meşteşugirea şi iscusinţa omului. Fapte 17:29. 2.  “Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor, şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, şi Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele. Exod 20:4-6.

3. ca Numele lui Dumnezeu şi învăţătura să nu fie vorbite de rău.” 1 Timotei 6:1. 3.Să nu iei în deşert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deşert Numele Lui.” Exod 20:7.

4.  Fiindcă cine intră în odihna Lui, se odihneşte şi el de lucrările lui, cum S-a odihnit Dumnezeu de lucrările Sale.”Sa ne silim deci ca sa intram in acea odihna,ca nimeni sa nu cada in aceasi pilda a neascultarii. Evrei 4:10,11.     “Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti. Să lucrezi şase zile, şi să-ţi faci lucrul tău. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tãu, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în şase zile a făcut Domnul cerurile, pământul şi marea, şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă şi a sfinţit-o.”Exod 20:8-11.

5. să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta. Matei 19:19. 5.   Cinsteşte pe tatăl tãu şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara, pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău.”    Exod 20:12.

6. Să nu ucizi.” Romani 13:9. 6.     Să nu ucizi.”  Exod 20:13.

7. Să nu preacurveşti. Matei 19:18. 7.  Să nu preacurveşti.”   Exodul 20:14.

8. Să nu furi.” Romani 13:9. 8    “Să nu furi.”   Exod 20:15.

9. “Să nu faci nici o mărturisire mincinoasă. Romani 13:9. 9.  “Sã nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău.”   Exod 20:16.

10. Să nu pofteşti.” Romani 7:7. 10.  “Să nu pofteşti casa aproapelui tău; să nu pofteşti nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tău.”   Exod 20:17..9



De ce Legea lui Dumnezeu este de neschimbat ?
Biblia ne spune ca , asa cum Dumnezeu este neschimbator ( Maleahi 3, 6; Evrei 13, 8; Iacov 1, 17 ), la fel si Legea Sa este neschimbatoare, vesnica : Psalm 119, 160; Matei 5, 17-19 Apocalipsa 12:17 ; 14:12.

Orice lege oglindeste caracterul legiuitorului ei. Prin urmare, Decalogul ( Cele zece porunci ) oglindeste caracterul moral al lui Dumnezeu, Autorul Legii. Astfel, Legea este sfanta , dreapta si buna ( Romani 7, 12 )ea este adevarul ( Psalm 119, 142 ), ea este iubire Matei 22, 37-40; 1 Timotei 1, 5 ); este desavarsita ( Psalm 189,7 ); este vesnica si neschimbatoare ( Psalm 119, 160 ), la fel cum este si Autorul ei. Din aceste motive Decalogul reprezinta o adevarata constitutie a intregii omeniri, valabila pe toate continentele, in toate culturile si in toate epocile istorice.
 

Ce semnificaţie au Cele 10 Porunci?
(1) Să nu ai alţi Dumnezei afară de Mine.” Această poruncă este împotriva închinării la orice alt dumnezeu afară de singurul Dumnezeu adevărat. Toţi ceilalţi dumnezei sunt dumnezei falşi.

(2) Să nu-ţi faci chip cioplit, SI NICI UN FEL DE ASEMANARE A NICI UNUI LUCRU DIN CATE SUNT  sus în cer, sau jos pe pământ. Să nu te închini înaintea lor, şi să nu le slujeşticăci Eu, DOMNUL, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc fărădelegea parinţilor în copii până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc; şi Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele. Această poruncă este împotriva creării unui idol, o reprezentare vizibilă a lui Dumnezeu. Noi nu putem crea nici o imagine(asemanare) care să-L descrie perfect pe Dumnezeu. Să-ţi faci un idol care să-L reprezinte pe Dumnezeu înseamnă să te închini unui dumnezeu fals.

(3) Să nu iei în deşert Numele DOMNULUI, Dumnezeului tău; căci DOMNUL nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deşert Numele Lui”. Aceasta este o poruncă împotriva luării Numelui Domnului în deşert. Nu ar trebui să desconsiderăm Numele Domnului. Noi trebuie să arătăm reverenţă Domnului menţionându-I Numele cu respect şi în mod care să Îl onoreze.

(4) “Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeoti. Să lucrezi şase zile, şi să-ţi faci lucrul tău. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată DOMNULUI, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în şase zile a facut DOMNUL cerurile, pamântul şi marea, şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvîntat DOMNUL ziua de odihnă şi a sfinţit-o”. Această poruncă stabileşte Sabatul (Sâmbăta, ultima zi din săptămână)

(5) “Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara, pe care ţi-o dă DOMNUL, Dumnezeul tău. Acestă poruncă este dată ca întotdeauna noi să ne tratăm părinţii cu respect.

(6) “Să nu ucizi. Această poruncă este dată pentru a nu comite crimă împotriva unei alte fiinţe umane.

(7) Să nu preacurveşti. Această poruncă ne spune să nu avem relaţii sexuale cu altcineva decât soţul / soţia.

(8) Să nu furi. Această poruncă ne spune să nu luăm ceva care nu ne aparţine fără permisiunea persoanei care deţine lucrul respectiv.

(9) Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău. Această poruncă ne spune să nu spunem ceva fals împotriva altei persoane. În esenţă, această poruncă spune să nu minţim.

(10) Să nu pofteşti casa aproapelui tău; să nu pofteşti nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tău. Această poruncă ne spune să nu dorim nimic din ceea ce nu ne aparţine. Pofta ne poate conduce la încălcarea uneia dintre poruncile enumerate mai sus: crimă, adulter şi hoţie. Dacă este greşit să faci ceva, atunci este greşit să-ţi doreşti să faci acel lucru.


De cand exista Cele Zece Porunci ?
Biblia ne spune ca , in forma scrisa, Cele Zece Porunci  au fost date poporului evreu pe Muntele Sinai, la putin timp dupa iesirea lui din Egipt: Exodul 20, 1-17; 24, 12.

Cu toate acestea, Biblia ne ofera suficiente dovezi ca Cele Zece Porunci erau cunoscute de oamenii care au trait inainte de darea Legii pe Sinai:

1) Oamenii au avut intotdeauna notiunea de pacat, ceea ce presupune ca ei aveau cunostinta de Legea Morala: Geneza 4,7; 18,20; 20, 9; 39, 9.

2) Oamenii care au trait inainte de Sinai aveau notiunea de neprihanire, ceea ce dovedeste ca aveau un standard moral dupa care apreciau caracterul unui om: Geneza 6, 9; 15, 6.

3) Oamenii aveau notiunile de rau si rautate: Geneza 6, 5; 18, 25.

4) Existau si inainte de darea Legii pe Sinai notiunile de porunca, oranduire si lege: Geneza 26, 5; Exod 16, 4.

De asemenea, oamenii care au trait inainte de Sinai aveau notiunile de judecata ( Geneza 18, 25 ), de pedeapsa, de binesi rau etc. Daca ei nu ar fi avut cunostinta de Cele Zece Porunci, transmise din generatie in generatie pe cale orala, aceste notiuni nu ar fi existat, iar Dumnezeu nu ar fi avut un standard moral dupa care sa ii judece.



Care este continutul Celor Zece Porunci ?
Primele patru porunci se refera la relatia dintre om si Dumnezeu, in timp ce ultimele sase porunci reglementeaza relatiile dintre oameni. La baza lor se afla respectul fata de Numele lui Dumnezeu si fata de tot ce e legat de El, fata de viata, proprietate, adevar si semeni, respect care izvoraste din dragoste.



Ce dovezi ne ofera Biblia ca Cele Zece Porunci nu au fost desfiintate in Noul Testament ?
1) Marturia lui Iisus: discutia cu tanarul bogat ( Matei 19, 17-19 ), avertismentul lui Iisus ( Matei 7, 21-23 ), declaratia lui Iisus cu privire la Lege ( Matei 5, 17-19 ), incidentul cu datina batranilor ( Matei 15, 3. 6. 9 ), discutia cu femeia prinsa in adulter ( Ioan 8, 11 ), predica de pe munte ( Matei 5, 21.27 ), cuvintele de ramas bun spuse ucenicilor inainte de rastignire ( Ioan 14, 15; 15, 10 ). 1Ioan 5;2,3.

2) Marturia apostolilor: Faptele Apostolilor 5, 29; Romani 3, 31; 7, 12; 8, 4; Iacov 1, 25; 2, 8-12.

3) Marturia Apocalipsei despre Biserica lui Christos din timpul sfarsitului: Apocalipsa 12:17 / 14:12



Punerea legii libertatii inapoi in inima
Ca să fie eficace, legea morală, descoperită oamenilor în cele zece porunci trebuie să se afle în inima omului. Dumnezeu promite: VOI PUNE LEGILE MELE ÎN MINTEA LOR ŞI LE VOI SCRIE ÎN INIMILE LOR; Eu voi fi Dumnezeul lor şi ei vor fi poporul Meu Evrei 8:10.

Ascultarea de Legea lui Dumnezeu nu este un chin, ci produsul iubirii, o plăcere inspirată de dragoste.
Căci dragostea de Dumnezeu stă în păzirea poruncilor Lui. Şi poruncile Lui nu sunt grele 1Ioan 5:3.

Poruncile lui Dumnezeu sunt principiile caracterului Său moral, care îl fac pe El un Dumnezeu al dragostei. Şi dacă şi noi Îl iubim, vom asculta de aceste principii.
Căci dragostea lui Hristos ne constrânge 2Corinteni 5:14 
 „Dragostea nu face rău aproapelui; dragostea este împlinirea Legii” Romani 13:10.

Împlinind Legea lui Dumnezeu prin ascultare este spiritul lui Isus. Când un tânăr a întrebat pe Isus cum să intre în viaţa veşnică, Hristos a răspuns: „Dacă vrei să intri în viaţă, păzeşte poruncile. Dar El a mers şi mai departe de ascultarea exterioară – de simpla conformare – şi a declarat că pentru a asculta de cele zece porunci trebuie să iubim. Matei 19:16-19.  Mai târziu, Isus a susţinut ascultarea de marile principii din cele zece porunci, spunând: SĂ IUBEŞTI PE DOMNUL DUMNEZEUL TĂU CU TOATĂ INIMA TA, cu tot sufletul tău. Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: SĂ IUBEŞTI PE APROAPELE TĂU CA PE TINE ÎNSUŢI”   Matei 22:37-39.

Când un om iubeşte pe Dumnezeu din toată inima, este numai natural pentru el să păzească primele patru porunci care definesc relaţiile lui cu Dumnezeu. Când un om iubeşte pe aproapele său ca pe sine însuşi, este natural pentru el să păzească ultimele şase porunci din aceeaşi lege morală a lui Dumnezeu, deoarece acestea definesc relaţiile lui cu semenii. Această slujire a omului este o bucurie nesfârşită pentru el. Legea care i se părea atât de grea de ascultat devine acum o lege a libertăţii, iar ascultarea de ea o plăcere. Cât de mult ne-ar trebui să avem dragostea aceasta în inimile noastre!



Despre porunca a patra din Evrei-4:1-11.
Sfantul apostol Pavel ne arata ca eliberarea poporului Israel din robia Egiptului prin Moise pentru a-l duce in Canaan,reprezinta un simbol al eliberarii tuturor credinciosilor  din robia pacatului prin Isus
Hristos,pentru ai duce la locul odihnei marete din Canaanul ceresc.  Insa trista experienta traita in Canaan au cazut din cauza necredintei,va fi impartasita si de altii,care impitrindu-si inima prin necredinta lor in Isus,vor perii si nu vor mai intra in odihna Domnului Isus din ceruri. Apostolul avertizeaza;

1- SA NE TEMEM,DECI,CA NU CUMVA,CATA VREME NI SE LASA FAGADUINTA SA INTRAM IN ODIHNA LUI , SA PARA CA A RAMAS PE URMA CINEVA DINTRE VOI. 

2-PENTRU CA SI NOUA NI S-A BINEVESTIT CA SI ACELORA,DAR CUVANTUL PROVADUIRII NU LE-A FOST LOR DE FOLOS,NEFIIND UNIT CU CREDINTA LA CEI CARE L-AU AUZIT.

3- PE CAND NOI ,FIINDCA AM CREZUT ,INTRAM IN ODIHNA,PRECUM S-A ZIS; M-AM JURAT INTRU MANIA MEA; NU VOR INTRA IN ODIHNA MEA,MACAR CA LUCRURILE ERAU SAVARSITE DE LA INTEMEIEREA LUMII.

4-  CACI UNDEVA DESPRE ZIUA A SAPTEA, A ZIS ASTFEL; SI S-A ODIHNIT DUMNEZEU IN ZIUA A SAPTEA DE TOATE LUCRURILE SALE.

5- SI IN ACELASI LOC ZICE IARASI; NU VOR INTRA IN ODIHNA MEA.

6- DECI, DE VREME CE RAMANE CA UNII SA INTRE IN ODIHNA,IAR ACEIA CARORA MAI DINANTE LI S-A BINEVESTI,PENTRU NESUPUNEREA LOR, N-AU INTRAT

7- DUMNEZEU HOTARESTE DIN NOU O ZI, ASTAZI ROSTIND PRIN GURA LUI DAVID, DUPA ATATA VREME, PRECUM S-A ZIS MAI SUS, DACA VETI AUZI ASTAZI GLASUL LUI, NU INVARTOSATI INIMILE VOASTRE. 

8-CACI DACA IOSUA LE-AR FI ADUS ODIHNA, DUMNEZEU N-AR MAI FI VORBIT , DUPA ACESTEA, DE O ALTA ZI DE ODIHNA.

9- DREPT ACEEA S-A LASAT ALTA SARBATOARE DE ODIHNA  PORULUI LUI DUMNEZEU.

10- PENTRU CA CINE A INTRAT IN ODIHNA LUI DUMNEZEU S-A ODIHNIT SI EL DE LUCRURILE LUI,PRECUM DUMNEZEU DE ALE SALE.

11-  SA NE SILIM, DECI, CA SA INTRAM IN ACEA ODIHNA, CA NIMENI SA NU CADA IN ACEASI PILDA A NEASCULTARII.  (Evrei-4:1;11)

(Odihna ca cea de Sabat pentru poporul lui dumnezeu nu este ziua duminicii cum vor sa interpreteze unii), ci este bucuria in Domnul, usurarea sufleteasca, odihna in Isus. Cei care doresc sa aibe parte cu Domnul sus, trebuie sa aiba mai intai parte cu El aici jos pe pamant, primindu-L ca Mantuitor, prin credinta, astazi, fara intarziere, spre a nu-si impietrii inima prin inselaciunea pacatului.
Cei care-L primesc pe Isus ca Mantuitor personal, primesc si odihna zilei a saptea a saptamanii, fiindca Pavel spune; PENTRU CA CINE A INTRAT  IN ODIHNA LUI  DUMNEZEU S-A ODIHNIT SI EL DE LUCRURILE LUI, PRECUM DUMNEZEU DE ALE SALE.  Este stiut  ca Dumnezeu  S-a odihnit in ziua a saptea,sambata ( Facerea-2;3 ). Si versetul 11 ne spune; SA NE SILIM, DECI, CA SA INTRAM IN ACEA ODIHNA.....Odihna lui Dumnezeu este decat ziua a saptea, prin versetul 11 ne cere sa intram in aceasta odihna, ziua a saptea pt. ca este odihna lui Dumnezeu,porunca lui,etc...nu numai versetul 11 si versetele 1,3,4,5,6,(9-difera de biblie unele sustin sambata altele au traducere diferita,dar nici sustinerea duminicii nu o are.)10,11.


Biblia este destul de clara in privinta ODIHNII lui Dumnezeu la Facerea si porunca a patra.
1-Porunca a patra- Adu-ţi aminte de ziua odihnei, ca să o sfinţeşti. Lucrează şase zile şi-ţi fă în acelea toate treburile tale, IAR ZIUA A SAPTEA ESTE ODIHNA DOMNULUI DUMNEZEULUI TAU: să nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine, Că în şase zile a făcut Domnul cerul şi pământul, marea şi toate cele ce sunt într-însele, iar în ziua a şaptea S-a odihnit. De aceea a binecuvântat Domnul ziua a şaptea şi a sfinţit-o.

2-Facerea 2:2,3.-Versetul 2- Si a sfarsit Dumnezeu in ziua a saptea lucrarea S-a pe care a facut-o; iar in ziua a saptea S-A ODIHNIT de toate lucrurile Sale,pe care l-ea facut.     Versetul 3 -Si a binecuvantat Dumnezeu ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca intr-ansa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care l-ea facut si l-ea pus in randuiala.   

Versetul 10 si 11 din Evrei cap.4 ne spune: PENTRU CA CINE A INTRAT IN ODIHNA LUI DUMNEZEU S-A ODIHNIT SI EL DE LUCRURILE LUI,PRECUM DUMNEZEU DE ALE SALE.SA NE SILIM, DECI, CA SA INTRAM IN ACEA ODIHNA, CA NIMENI SA NU CADA IN ACEASI PILDA A NEASCULTARII.   Ne cere deci sa intram in  aceasta odihna.....stim deja care este aceasta odihna a lui Dumnezeu.
Sabatul nu este introdus ca o institutie nouã, ci ca una care a fost întemeiatã la creatiune. Trebuie sã ne aducem aminte de el si sã-l pãzim ca un mijloc de aducere aminte a lucrãrii Creatorului. Arãtând spre Dumnezeu ca Fãcãtor al cerurilor si al pãmântului, el Îl deosebeste pe adevãratul Dumnezeu de toti ceilalti dumnezei falsi. Toti cei care tin ziua a saptea aratã prin acest act cã sunt adoratori ai lui Dumnezeu. În acest fel, Sabatul este semnul ascultãrii de Dumnezeu atâta vreme cât va exista cineva pe pãmânt, care sã-I slujeascã. Porunca a patra este singura dintre toate cele zece, în care se gãsesc atât Numele, cât si titlul Legiuitorului. Este singura care aratã prin a cui autoritate a fost datã Legea. În acest fel, ea contine sigiliul lui Dumnezeu, pus pe Legea Sa, ca o dovadã a autenticitãtii si puterii obligativitãtii ei.

Iata cum suna versetul din Evrei 4:9 in limba originala a Noului Testament ,si anume limba greaca , traducerea lui  cuvant cu cuvant:
ἄρα   ἀπολείπεται     σαββατισμὸς     τῷλ αῷ    τοῦ θεοῦ:


"Ara [ Deci ] apoleipetai [ ramane inca ] Sabatismos [ sarbatoarea Sabatului ] to lao [ poporului ] tu Theu [ lui Dumnezeu ]." ("to" si "tu" sunt doar articole hotarate pentru cazurile Dativ si Genitiv) 

(Deci ramane inca sarbatoarea sabatului poporului lui dumnezeu)    Unde este in text expresia " ca cea.. "  sau  '' o alta ...'' ?? Nu exista !
Evrei 4,9 versiunea Bisericii Ortodoxe Greceşti
"άρα  άπολείπεται  σαββατισμός  τώ λαώ   τού  Θεού"
Deci ramane inca sarbatoarea sabatului poporului lui dumnezeu

Mai mult decât atât, consultând originalul, pasajul respectiv devine chiar un argument în favoarea ţinerii sâmbetei. Versiunea ortodoxă a Bibliei Nitzulescu, chiar spune aşa:
"Deci dar rămâne încă repaus de Sâmbătă, pentru poporul lui Dumnezeu." (Evrei 4,9)

Au fost biblii si sunt bibii care traduce textul din Evrei 4:9 asa:
"Pentru aceea au ramas oarece sâmbata oamenilor lui Dumnezeu." - Noul Testament de la Bãlgrad, 1648.
"Iatã darã au rãmas sãrbarea sâmbetei nãrodului lui Dumnezãu." - Biblia de la Bucuresti, 1688.
"Drept aceea s-au lasat Sabatismos norodului lui Dumnezeu." - Noul Testament al lui Scarlat Alexandru Kalimachi, 1821.
"Dreptu aceea ramâne repausu pentru poporulu lui Dumnezeu". - Biblia de Iasi, 1874.
"Deci dar ramâne inca repaus de sâmbeta pentru poporul lui Dumnezeu." - Biblia Nitzulescu, 1905.

Traducerea in alte limbi
Traducerea am facut-o cu ajutorul unui program pe calculator.
Hebrew Bible (OT and NT)
כי אלו יהושע הניח להם לא היה מדבר אחרי זאת על יום אחר׃
prin urmare, a rămas mai mult poporul lui Dumnezeu odihna Sâmbătă:


New International Version EE.UU
There remains, then, a Sabbath-rest for the people of God; 
Rămîne, apoi, o zi de odihnă,sabatul pentru poporul lui Dumnezeu

Armenia (oeste): NTՈւրեմն դեռ հանգիստի Շաբաթ մը կը մնայ Աստուծոյ ժողովուրդին
Atât timp cât o zona linistita sâmbătă va continua să poporul lui Dumnezeu

New American Standard Biblie CROATIA
Dakle: preostaje neki subotni počinak narodu Božjemu!
Deci, ce rămâne un Sabat pentru poporul lui Dumnezeu!

 maghiară
Annakokáért megvan a szombatja az Isten népének
Deci, atunci aveţi Sabat pentru poporul lui Dumnezeu

Italian: Riveduta Bible (1927)
Resta dunque un riposo di sabato per il popolo di Dio;
 Prin urmare, rămâne o odihnă sâmbătă pentru poporul lui Dumnezeu

Indonesian - Terjemahan Baru (TB)
Jadi masih tersedia suatu hari perhentian, hari ketujuh, bagi umat Allah
Rămâne, prin urmare, o zi de odihnă, în ziua a şaptea, pentru poporul lui Dumnezeu.

 lituaniană   
Taigi sabato poilsis tebepasilieka Dievo tautai
 Astfel, odihna Sabatului a lui oameni tebepasilieka lui Dumnezeu,

rus Text Sinodală ---
Посему для народа Божия еще остается субботство.
aceea pentru poporul lui Dumnezeu încă Sabatul.

Swedish
Alltså står en sabbatsvila ännu åter för Guds folk. 
Deci, este o odihna de Sabat, rămâne pentru poporul lui Dumnezeu

turca
Böylece Tanrı halkı için bir Şabat Günü rahatı kalıyor.
Astfel, pentru poporul lui Dumnezeu rămâne zi de Sabat

     Si lista poate continua......
                           prin versetele (Evrei) 10 si 11 ne spune clar sa intram in odihna lui Dumnezeu, ziua a saptea.




                               Directia mea de facebook este; facebook.com/cinevacine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu